torsdag 22 juli 2010

Sommarpalatset

Nya friska tag. Idag ställde vi inte klockan och då sov vi till kl 11....hmmm
Ja, ja, upp och iväg. Vi hade ju ändå missat frukosten. Sommarpalatset hägrade.
Guidboken som var tryckt 2008 sa att det i stort sett inte gick att åka tunnelbana dit men det tyckte vi att vi skulle prova ändå. Vi kan ju ka så nära som går tänkte vi. Klev på den stationen vi tyckte men där träffade vi några ungdommar från australien som sa att det går att åka mycket längre. Tunnelbana igen och sedan taxi. Taxi från tunnelbanan till Sommarpalatset gick på 30 kr och var väl överkomligt.
Sommarpalatset var ett härligt ställe. HUr stort som helst, massor av tempel,stora parker och ett konstgjort berg, tja nästan men det mesta såg så ut. En stor sjö som vi åkte båt i osv. Såg även en förestälning av lite kinesisk kultur med musik och dans.
När vi kom ut så kom en med en trehjulig cykel där han hade en skylt på subway. Hmm tänkte vi. Åka cykel till tunnelbanan som ligger så långt bort.? TJa, han kan väl få changsen täkte i och hoppade upp. HAn cyklade i stort sett runt hörnet för 20 kr så fanns där en nybyggd station. Guidböcker äldre än ett halvår som handlar om Kina kan man slänga bort.
Hemfärden gick till Wangfujing som är en enorm shoppinggata. Zara, Gucci, JAck and Jones, HM ja i stort sett alla butiker som finns här finns i andra delar av världen. Kineser handlar som aldrig förr. Det finns en enormt växande kinesisk köpkraft. Tror jag säkert sett ett par miljoner kineser idag.

Måste berätta om tunnelbanan. Fyll en spårvang i Göteborg. Kläm in lika många till. Då har ni kinesiska tunnelsystemet när det är som mest. Ändå kommer de flesta med och det finns ingen som knuffas eller putter någon annan. Klart man står packad som en sill men det funkar.

Imorgon blir det muren!

Ni hao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar